Psihologia de viaţă
Discriminarea femeilor pe piaţa muncii
Steriotipurile de sex influenţează într-un mod hotărâtor orientarea şcolară şi profesională deoarece acestea au efecte considerabile asupra imaginii de sine şi asupra proiectelor de carieră şi de viaţă în general. Din analiza datelor statistice reiese că exista o discrimnare pe piaţa muncii şi în muncă:
• Femeile ajung să îndeplinească activităţi care au un prestigiu social mai mic şi sunt plătite mai slab comparativ cu cele profesate de bărbaţi
• La pregatirea şcolară sensibil egala, bărbaţii ocupă posturi de muncă mai avantajoase
• La aceeaşi pregătire şi la aceeaşi muncă efectuată, femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii.
În ultimii ani, mai ales în ţările occidentale, se produce o mai mare apropiere între situaţia bărbatului şi a femeii în domeniul pieţei forţei de muncă şi a muncii. Totodată, asimetria carieră profesională (la bărbaţi) şi cariera familiaăa (la femei) se încalcă tot mai mult. Aceste schimbări pot fi identificate şi în structura rolurilor şi activitatea din viaţa domestică.
Deoarece rolurile tradiţionale de sex, în general nu mai sunt viabile, iar noile roluri se contureaza greu, opţiunea profesională şi planificarea carierei, mai ales în cazul femeilor, devine dificilă.
Richman identifică câteva steriotipii tradţionale pe diverse stadii de vârstă:
• Stadiu de explorare (15-24 ani), aici apare următorul steriotip “Femeile nu trebuie să se preocupe de dezvoltarea carierei lor, pentru că bărbaţii vor avea grijă de ele. Dacă mă lupt pentru carieră, nu voi găsi niciodata un soţ. Femeile pline de feminitate nu trebuie să muncească”
• Stadiul de stabilire/împlinire(25-44 ani) “Ar trebui să las deoparte cariera şi să mă concentrez la a gasi un soţ sau nu voi găsi niciodată. Trebuie să fiu o soţie bună şi să susţin mai mult cariera soţului meu care este mai importantă decât a mea.”
• Stadiul de menţinere (45_64 ani) “Deşi mi-ar plăcea să promovez, ar trebui să fiu recunoscatoare că am ajuns până aici şi nu ar trebui să forţez norocul. Nu trebuie să concurez cu colegii mei că atunci m-ar considera lipsită de feminitate şi acest lucru ar fi Îngrozitor.”
• Stadiu de declin (65 ani-) “Deşi am înca energia şi dorinţa necesară pentru a-mi continua cariera, ar trebui să mă pensionez împreună cu soţul meu. Ar fi egoist din partea mea să-mi menţin slujba când tinerii nu pot provoma, eu m-am realizat”
Dacă ai identificat vreun steriotip de mai sus atunci este cazul să laşi prejudecăţile şi să adopţi un rol de sex flexibil.
FĂ O CURĂŢENIE MINTALĂ
Creierul nostru este un organ destul de complex, chiar mai complex decât un super calculator. Dar oricât de complexa şi de misterioasă se poate dovedi mintea umană, noi putem controla milioanele de gânduri pe care le avem în fiecare zi.
Mintea este cel mai puternic şi ieftin instrument pentru maximizarea fericirii.
Călătorule virtual, te încurajez să faci o ,,curăţenie mintală,, aruncă gândurile negative la gunoi şi împrospătează-ţi mintea cu câteva gânduri pozitive:
• Nimeni nu mă poate face să mă simt inferior fără aprobarea mea
• Mă simt confortabil în pielea mea
• Comunicarea mea este puternică şi convingătoare
• Ce se întâmplă în jurul meu nu mă afectează direct
• Nu mă milogesc de nimeni
• Nu am reţineri în privinţa sexului
• Mă simt bine când îmi exprim părerea
• Pot să mă abţin de la orice, oricând vreau
• Nu tolerez lipsa de respect pentru persoana mea, pentru timpul meu sau pentru proprietăţile mele materiale
• Nu sunt impresionat de simboluri exterioare sau de statatul oferit de bani
• Ştiu foarte bine cine sunt şi ce pot şi nu–mi pasă de ceea ce cred ceilalţi
• Merit să am permisiunea să iau tot ce e mai bun de la viaţă
• Sunt indiferent faţă de rezultatul oricărei situaţii
• Sunt o cauză în lume , nu un efect
• Eu fac lucrurile să se întâmple
DESCOPERĂ-ŢI PUNCTELE FORTE
Fiecare dintre noi are propriile defecte, trebuie doar să te accepţi pentru ceea ce eşti şi pe toţi ceilalţi pentru ceea ce sunt şi caută partea luminoasă din oameni.
Pentru a afla punctele tale forte întreabă-te:
• Ce anume te motivează?
• Când simţi cel mai mult că trăieşti?
• Când te simţi cel mai mult în apele tale?
• Ce abilităţi noi înveţi foarte usor?
• Ce aştepţi cu nerăbdare ?
• Ce anume din trecutul tău îţi trezeşte nostalgia?
Ţine un jurnal, o agendă sau orice alt sistem pentru aţi organiza viaţa. Uităte la toate sarcinile, activităţile şi întâlnirile pe care le-ai finalizat sau la care ai participat în ultimele două–patru săptămâni; pe care dintre acestea le consideri a fi plăcute, energizante, motivante sau stimulante?
Există o linie comună a acestor activităţi sau sarcini şi, dacă da, poţi planifica să ai parte de mai multe astfel de evenimente plăcute în viaţa ta?
Lasă la o parte modestia şi scrie toate lucrurile pe care le apreciezi cel mai mult la tine, în relaţiile tale şi în munca ta.
Mai jos voi scrie câteva calităţi cu speranţa că te voi ajuta să le identifici mai uşor:
– Excelenţa, recunoştiinţa, perseverenţa, veselie, lipsa prejudecăţilor, loialitate, creatitivitate, umor, curaj, precauţie, simţul măsurii, gândire critică, corectitudine, hotărâre, inteligenţa practică, emoţională sau socială, dragoste de a învăţa, a fi un şef bun, autocontrol, spirit de echipă, de observaţie, compasiune, empatie, echitate…..
Implică-te în activităţi care îţi etalează punctele forte şi evită să te subestimezi pentru slabiciunile tale, există mereu un revers al medaliei.
PUNE-ŢI ÎN APLICARE PUNCTELE FORTE
În ce excelezi la locul de muncă şi cum poţi face la fel acasă?
Unde excelezi acasă şi cum poţi performa la fel la locul de muncă?
Am întâlnit şi am lucrat cu oameni care sunt parinţi grozavi, dar nu prea buni manageri, în acelaşi timp, am văzut oameni care sunt de mare success la locul de muncă, dar nefericiţi în viaţa lor personală.
Nu trebuie să fie aşa, pentru că abilităţile care duc la success într-un domeniu din viaţa noastră ar putea la fel de uşor să ducă la success şi în alte sfere. Succesul este adesea obţinut de cei care ştiu să-şi valorizeze punctele lor forte. Gândeşte-te la viaţa profesională sau la cea familială şi identifică puncte forte. Eşti calm când te afli sub presiune la birou? S-ar putea să simţi că eşti plictisitor acasă când de fapt punctul tău forte este de a amortiza conflictul în familie.
Dacă eşti iubit şi apreciat pentru creativitatea ta acasă ai putea gândi că ai un anume talent, de dinamizarea celorlalţi la locul de muncă.
Dacă eşti o persoană sociabilă şi te implici în planificarea unor activităţi cu prieteni la sfârşit de săptămână ,asigură-te că şi la locul de muncă te ocupi de relaţionarea cu clienţii şi asociaţii, astfel încât firma să profite din plin de abilităţile tale.
Tot ce contează este găsirea unor modalităţi de a-ţi pune în aplicare punctele forte în toate aspectele vieţii.
FII PROPRIUL TĂU MENTOR
Daca ai un mentor în viaţa ta, un consilier sau un prieten foarte bun atunci eşti un norocos. Dar ce se întâmplă dacă nu ai pe cineva? Sau ce se întâmplă dacă acel cineva este indisponibil când tu ai mai multă nevoie de el?
Ce ar fi dacă ai deveni tu însuţi propriul tău mentor?
Intreabă-te ce ar spune mentorul tău? Ce te-ar sfătui el?
Reaminteşte-ti sfaturile utile pe care le dai altora, de multe ori ne simţim confortabili îndrumând alţi oameni, însă ne simţim copleşiţi de propriile noastre vieţi.
Fă un pas înapoi şi priveşte situaţia obiectiv – ai putea fi persoana cea mai potrivită pentru aţi da sfaturi. Învaţă să fii autonom şi aşa îţi vei consolida respectul de sine. Asumă-ţi responsabilitatea pentru propria viaţă pentru a te bucura de succesele tale datorită ţie.
Nu uita că experienţele tale sunt la fel de importante ca ale altora şi cu cât înveţi mai repede să ai încredere în tine, cu atât mai mult te vei simţi mai bine în pielea ta şi mai stăpân pe situaţie.
COMUNICĂ EFICIENT,
Ştim diferenţa cu toţii dintre a vorbi şi a comunica. Comunicarea implică interacţiunea dintre două părţi interesate de un subiect cu acelaşi orizont, fapt ce va duce la rezultate benefice şi va slăbi tensiunile acolo unde există conflicte. Observă-te, analizează-ţi comunicarea şi încearcă o revizuire a abilităţii de a comunica, îmbunătăţeşte-ţi stilul de comunicare.
Cum?
- Ia în considerare ceea ce îţi trece prin cap înainte, în timp şi după conversaţie sau interacţiune.
- Conversaţiile nu merg într-un singur sens aşa că este esenţial să recunoşti opiniile celeilalte persoane. Acceptă că aceasta are dreptul să creadă ce doreşte, dacă ai înţeles-o îţi poţi afirma propria poziţie, nevoie, credinţă.
- Ascultă cu atenţie ce are de spus cealaltă persoană.
- Evită să o întrerupi şi expune-ţi punctele de vedere pe rând.
- Formulează-ţi propriile opinii pe un ton calm.
- Pastrează un control cu privire la volum şi tonalitatea vocii tale.
- Dacă devii iritabil persoana te va asculta mai puţin.
Este normal să resimţi anumite emoţii în timpul oricărei interacţiuni, dar în majoritatea cazurilor vei înţelege şi vei comunica mai eficient dacă reuşeşti să-ţi păstrezi calmul .
ASCULTĂ-ŢI VOCEA INTERIOARĂ
A învăţa cum să fii mai atent la gândurile tale este o parte esenţială în amplificarea fericirii tale.
Pune-ţi cât de des posibil următoarele întrebări:
- Ce gânduri îmi trec prin minte?
- Ce îmi spun mie însumi?
- Ce înseamnă aceasta pentru mine?
- Ce cred că se petrece aici?
Pe măsură ce devii mai abil în identificarea gândurilor tale, vei fi mult mai bine poziţionat pentru a face pasul următor, cel în care înfrunţi sau pui sub semnul întrebării gândurile negative nefolositoare şi creezi altele mai optimiste, ce vor ajuta la generarea emoţiilor pozitive.
METODE PENTRU A AVEA O STARE POZITIVĂ
Îţi voi împărtaşi câteva metode pe care le poţi aplica timp de câteva minute pentru a avea rezultate. Pe măsură ce te vei familiariza cu ele, vei începe să găseşti propriile tale metode. Studiază-le şi încorporeaza-le în rutina ta zilnica, vei descoperi că ai mai multă energie pentru a trăi în plenar.
1. CÂNTĂ
Încearcă să cânţi chiar şi atunci când eşti prea trist, cântă cât te ţin plămânii, această metodă este cea mai rapidă şi uşoară metodă de aţi creşte moralul.
2. DANSEAZĂ
Dansează! Pune-ţi o melodie şi miscă-te în ritmul muzicii. Dacă nu îţi place să dansezi, fă exerciţii, fă o plimbare, fă mişcare. Mişcarea corpului curăţă sistemul limfatic şi eliberează endorfinele care dau senzaţii plăcute în corp.
3. RÂZI
Când eşti în stare să râzi, chiar dacă te afli într-o situaţie de viaţă mai dificilă, acest lucru te va conduce într-un punct de unde vei putea să acţionezi şi vei putea să scapi de stres.
Când a fost ultima dată când ai râs din suflet? Astfel încât să te doara stomacul de râs sau să-ţi dea lacrimile?
Este un sentiment minunat de eliberare care merită încercat mai des!
4.MEDITEAZĂ
Meditaţia este o metodă excelentă de a ne reconecta cu mintea şi spiritul. Îţi recomand să te aşezi într-o poziţie confortabilă, pune muzică de relaxare, aprinde câteva lumânări parfumate. Observă inspiraţiile şi expiraţiile. Fă câteva expiraţii adânci din abdomen. Observă gândurile care îţi vin în minte, cum vin aşa lasă-le să plece. Eu ţi-am dat cea mai uşoară meditaţie. TU poţi alege ce ţi se potriveşte.
5.ŢINE UN JURNAL
Scrierea gândurilor te va ajută sa le procesezi mai bine, să te exprimi chiar şi pe hârtie poate fi un exerciţiu terapeutic. Te poate ajuta să găseşti soluţii, îţi poţi folosi jurnalul pentru aţi face liste de sarcini, liste cu obiective, poţi scrie tot ce te deranjează , cine te- a înfuriat, scrie tot ce îţi trece prin cap cu condiţia să-l păstrezi doar pentru tine.
6.IARTĂ
ŞTII că atunci când îţi menţii starea de furie sau supărare pe cineva, sistemul tău energetic sufera foarte mult? E ca şi cum ai lua o greutate de câteva kg şi ai purta-o după tine tot timpul.
Dacă cineva îţi da un cactus, cât timp îl vei ţine în mana? Până va începe să-ţi pătrundă pe sub piele? Pur şi simplu dă-i drumul, lasă-l să cadă, leagă-ţi rănile, îngrijeştete şi vindecă-te.
Dacă alegi să ţii cactusul în mână în continuare, nu poţi să învinovăţesti pe nimeni altcineva decât pe tine pentru propia ta durere.
Toata lumea greşeşte. Iartă-te pe tine şi pe ceilalţi.
NU e nevoie să porţi greutăţi insuportabile în spate.
NU lăsa loc pentru ură şi mânie în viaţa ta. FĂ loc doar pentru iubire.
7. IUBEŞTE
Iubirea este cea mai înaltă frecvenţă vibraţională posibilă. De aceea, e bine să găsim moduri de a iubi şi de a ne afla cât de mult posibil pe frecvenţa iubirii.
Exprimă-ţi dragostea faţă de ceilalţi .
Ştiu toţi oamenii din viaţa ta pe care îi iubesti că îi iubesti?
Când le-ai spus ultima oara ?
Şi când le-ai arătat? Printr-o îmbrăţişare, strângere de mână, sau un zâmbet?
Împarte permanent în jur aceste lucruri pentru ca ceilalţi să ştie mereu că îi iubeşti..
Iubeşte-te pe tine însuţi!!!
* Acordă-ţi timp pe parcursul zilei pentru aţi oferi iubire, du-te la un masaj, răsfaţăţi sufletul, meriţi, zâmbeşte-ţi în oglindă.
* Trimite iubire celulelor tale şi corpului tău.
* FĂ o listă cu lucruri pe care îţi place să le faci şi fă-le cât mai des cu putinţă.
* NU aştepta ca ceilalâi să-ţi ofere dragostea.
* Hrăneşte-te singur ca să îi poţi hrăni şi pe alţii cu dragoste.
*Acordă-ţi timp să-ţi echilibrezi energiile, pentru a avea capacitatea să împarţi dragostea ta cu ceilalţi.
Încearcă aceste câteva metode !
Împarte-le cu prietenii si colegii.
Creează un mediu pozitiv acasă şi la locul de muncă .
Totul începe cu tine!
Gândeşte-te la câte lucruri poţi face dacă ai grijă de nivelul tău energetic.
Şi aminteşte-ţi că eşti iubit întotdeauna.